Mud Masters VIPS: helden over de hindernis

Informatie

In de tweede editie van het tv-programma Mud Masters VIPS: helden over de hindernis gingen Tim Douwsma, Jaap Jongbloed, Yvonne Coldewijer, Roy Donders, Evelien de Bruijn en Dylan Haegens samen met een vriend, vriendin of familielid de sportieve uitdaging aan om voor KNGF Geleidehonden mee te doen aan een heftig obstacle run parcours. Met hun inzet vragen zij aandacht voor de geleidehonden. De race staat symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking elke dag met hulp van hun geleidehond overwinnen.

Entertainment met een serieuze boodschap Mud Masters VIPS: helden over de hindernis is een sportief entertainmentprogramma met een serieuze boodschap. Want natuurlijk komt het verhaal van de verschillende geleidehonden en hun bazen ook aan bod. Peter van der Heijden, afdelingshoofd Training & Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden, licht toe: ´Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen die een beperking ervaren in activiteiten op het gebied van horen, zien of mobiliteit. Mensen zonder beperking staan vaak niet stil bij de dagelijkse hindernissen waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Onze geleidehondenbazen overwinnen die obstakels met de hulp van een speciaal opgeleide hond aan hun zijde. Met de geleidehond, hun eigen held, als maatje kunnen zij zelfstandig zijn en zoveel mogelijk uit het leven halen. Dat willen we overbrengen.´

Metafoor Met het programma vraagt KNGF Geleidehonden niet alleen financiële steun voor de opleiding van de honden. Het draait ook om meer begrip voor de positie van mensen met een beperking, waarbij de betekenisvolle rol van de geleidehond duidelijk wordt getoond. Van der Heijden: ‘De obstacle run is in die zin een metafoor voor de hindernissen die mensen met een visuele, motorische of psychische beperking iedere dag moeten nemen. Voor iemand die blind is zijn fietsen, reclameborden of vuilcontainers op de stoep onverwachte en soms zelfs gevaarlijke obstakels. Even ergens wat gaan eten vergt heel wat vooronderzoek als je wilt weten of de entree en inrichting van het restaurant wel toegankelijk zijn voor je rolstoel. Naar een winkelcentrum voor nieuwe schoenen betekent voor een kind met autisme vaak enorm veel prikkels en angstmomenten. Een simpel bezoek aan de supermarkt is voor een oud-militair of politieagent met een posttraumatische stressstoornis een hele opgave vanwege de onverwachte geluiden, mensen die naast of achter je langslopen of die in de rij bij de kassa benauwend dicht op je staan. De professioneel getrainde hond heeft in al deze situaties een helpende rol.’

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds) KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke functiebeperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Resultaten campagne Met het uitzenden van het programma en de promotie rondom Mud Masters VIPS: Helden over de Hindernis zijn meer dan 6,5 miljoen mensen bereikt. De reclameherkenning van het goede doel is dan ook scherp gestegen (148%), en daarnaast heeft twee derde van de kijkers opgemerkt dat KNGF geleidehonden aanwezig was in een programma op TV. Dankzij deze sponsoring weet men beter waar KNGF geleidehonden voor staat, en worden waarden als kwaliteit en betrouwbaarheid vaker toegeschreven aan KNGF geleidehonden. Daarnaast zien we een stijging van 92% met betrekking tot de plannen van kijkers om KNGF Geleidehonden te steunen. Kortom, een mooi programma met een duidelijke boodschap die goed over is gekomen op de kijkers van Mud Masters live: helden over de hindernis.

Benieuwd naar de adverteermogelijkheden?

We denken graag met je mee!