2 oktober 2018

Burgemeesters verruilen raadzaal voor rauwe realiteit in Burgemeester Undercover

Presentator Dennis van der Geest staat burgemeesters bij tijdens undercover operaties

In het nieuwe SBS6-programma Burgemeester Undercover, dat vanaf dinsdag 9 oktober te zien is, gaan verschillende burgemeesters undercover in hun eigen gemeente om een langlopend probleem op onorthodoxe wijze te onderzoeken. Vermomd en bewapend met verborgen camera’s probeert de burgemeester, geheel onopvallend, dichtbij de kern van het probleem te komen. Zonder dat zijn burgers het door hebben. Om zo het probleem zelf te ervaren en een passende oplossing te bedenken. Presentator Dennis van der Geest staat de burgemeesters bij tijdens hun undercover operaties. Hij denkt mee over een plan van aanpak, kijkt mee tijdens de acties en is het kritisch geweten van de burgemeester.

 In de eerste aflevering gaat de burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, de strijd aan met woninginbraak. Ondanks alle eerdere maatregelen van de gemeente, blijft dit een groot probleem in Gouda. Wat de oorzaken hiervan zijn en waar mogelijke nieuwe oplossingen liggen, wil de burgemeester weleens vanuit een onopvallend en onverwacht perspectief onderzoeken. Daarom gaat hij undercover in zijn eigen stad. Als journalist en als agent praat hij met bewoners, slachtoffers, daders en de politie. Hij ziet van dichtbij welke impact woninginbraak heeft op zijn gemeente. Na de undercoveroperatie nodigt hij zowel daders als slachtoffers op het gemeentehuis uit, maakt hij zijn identiteit bekend en draagt hij oplossingen aan.

Naast de burgemeester van Gouda doen ook de burgemeesters van o.a. Weert, Papendrecht en Apeldoorn mee aan het programma om problemen met bijvoorbeeld hangjongeren, asociaal gedrag in het verkeer en verpaupering in de wijk aan te pakken. De acties leveren de burgemeesters veel nieuwe inzichten op, brengt hen geregeld in spannende en ongemakkelijke situaties, maar kunnen uiteindelijk rekenen op veel waardering vanuit hun burgers. Ook nadat zij totaal verrast worden dat hun burgemeester bij hen thuis was, zonder dat ze het doorhadden.

Burgemeester Undercover wordt geproduceerd door IDTV.