8 mei 2017

Meer dan 100 miljoen euro aan verspilling in eerste seizoen Van onze centen

In het eerste seizoen van het programma Van onze centen brengt André van der Toorn in totaal meer dan 100 miljoen euro aan verspilling van belastinggeld aan het licht. Dit komt neer op 6 euro aan belastinggeld per Nederlander dat rechtstreeks naar nutteloze projecten gaat. Van onze centen is vanaf woensdag 10 mei om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Alleen al in de eerste aflevering komt ruim 12 miljoen euro aan verspilling aan het licht. Zo moet een natuurbrug van 9 miljoen euro bij Zandvoort ervoor zorgen dat dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen. Maar door verschillen in beleid bij de twee natuurgebieden, staat er sinds de aanleg een hek met schrikdraad op de brug, waardoor er geen hert doorheen kan. Verder bezoekt André een gebouw dat bijna gesloopt wordt, maar eerst nog even voor tienduizend euro roze is geschilderd. Ook is er een weg in Rotterdam die opnieuw, maar te smal bestraat is, waardoor auto’s er niet meer goed doorheen kunnen en er veel schade gereden wordt. De kosten van het project zijn anderhalf miljoen euro en de bewoners zitten opnieuw lange tijd met een puinhoop voor de deur.

Dat het onderwerp onder de bevolking enorm leeft, werd al snel duidelijk: de bekendmaking van dit programma leverde begin dit jaar honderden aanmeldingen op van verspild overheidsgeld.

Van onze centen wordt geproduceerd door Simpel Media.

Uitzending: SBS6, wekelijks vanaf woensdag 10 mei om 20.30 uur